De aankoop van een puppy of kittenDe aankoop van een puppy of kitten

Hoe spannend, u zou graag een nieuw gezinslid in huis halen! Graag helpen we u bij het maken van de juiste keuzes zodat u een gezonde nieuwe pup kan verwelkomen.

1. Broodfokkers  

Helaas komen broodfokkers nog steeds heel veel voor. Broodfokkers zijn mensen die fokken met honden of katten met als doel zo veel mogelijk geld te verdienen. Deze dieren komen vaak uit Oostbloklanden waarna ze in zeer slechte omstandigheden naar België worden geïmporteerd, of ze worden in België onder dieronwaardige omstandigheden geboren en grootgebracht.  

De dieren zitten vaak in heel kleine en vuile ruimtes en worden veel te vroeg van hun moeder weggehaald. Dit zorgt ervoor dat ze weinig immuniteit van hun moeder meekrijgen, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes zoals parvo, kennelhoest, niesziekte, giardia, ….  
Bijkomend is de cruciale socialisatie periode die ze bij hun moeder en nestgenoten moeten doorbrengen onderbroken. Dit kan later resulteren in verschillende gedragsproblemen.  

Ook de ouderdieren worden slecht behandeld. Ze leven hun leven in kleine hokjes, zonder liefde, depressief, bang en in slechte gezondheid.

Hoe herken je broodfokkers?  

 1. Meerdere rassen:  
  Broodfokkers willen graag veel geld verdienen. Hierdoor zullen zij meestal meerdere rassen te koop aanbieden. Een goede fokker concentreert zich op zijn passie en fokt maar met 1 à 2 verschillende rassen.  
   
 2. Geen moederdier:  
  Aangezien broodfokkers hun puppy’s of kittens meestal invoeren vanuit het buitenland, reizen de moederdieren niet mee. Het is dus heel belangrijk dat u het moederdier steeds te zien krijgt. Is dit niet het geval, dan kan u 100% zeker zijn dat u te maken heeft met een broodfokker. Aanvaard zeker geen enkel excuus waarom u de moeder niet te zien krijgt. Een goede fokker is apentrots op zijn ouderdieren en zal graag vol fierheid de mama van uw pup of kitten laten zien. Dit is dan ook voor u de gelegenheid om na te gaan dat het moederdier een blije, sociale en gezonde hond of kat is.
   
 3. Belgisch paspoort: 
  Omdat veel puppy’s en kittens vanuit het buitenland ingevoerd worden, is de kans groot dat zij geen Belgisch paspoort hebben. Ook dit is een indicatie dat u met een broodfokker te maken hebt.  
   
 4. Altijd op voorraad: 
  Als u een pup of kitten de dag of week zelf kan gaan halen moeten er extreem veel alarm bellen afgaan. Bij een goede fokker is het normaal dat u één jaar tot zelfs langer moet wachten op een puppy. Laat het feit dat u graag een huisdier wil, uw beoordelingsvermogen niet vertroebelen. Een gezonde en sociale puppy of kitten is absoluut het wachten waard. 
   

Een puppy moet minsten 8 weken zijn voor u ze kan gaan halen bij de fokker, voor een kitten wachten we zelfs graag tot ze 12 weken oud zijn. Puppy’s en kittens moeten gechipt, ontwormd en gevaccineerd zijn. Bijkomend moeten kittens verplicht bij de fokker gesteriliseerd of gecastreerd zijn.  

Koopt u een puppy of kitten in het buitenland, dan moeten deze minstens 15 weken oud zijn en correct gevaccineerd zijn tegen Rabiës (hondsdolheid).  

 

2. Een ras kiezen  

Voordat u beslist welk ras u graag zou kopen, denkt u best eerst goed na wat uw wensen zijn over het houden van een hond of kat. Verschillende rassen hebben verschillende noden als het aankomt op beweging, ruimte, sociale activiteiten, intellectuele stimulatie, … Sommige rassen zijn eenvoudig te trainen, andere rassen bieden meer uitdaging, sommige rassen verliezen nooit haar, andere dan weer massa’s, sommige rassen zijn van nature uit geduldige kindervrienden, andere worden zenuwachtig van de nabijheid van kinderen, sommige rassen vinden het prima om alleen te zijn, andere worden er doodongelukkig van, … Dit geldt zo voor honden, maar ook voor katten. Denk er bijvoorbeeld goed over na of u uw kat vrij buiten wil laten rondlopen of net beschermd binnen wil houden, of uw kat voldoende geduld moet kunnen opbrengen voor grijpgrage kinderhandjes, of uw kat veel alleen moet kunnen blijven, …  

Uiteraard is elk dier een individu dat wordt gevormd door meer dan alleen het DNA van zijn ras, maar toch kunnen we aan de hand van een ras heel wat van zijn karaktertrekken en behoeftes voorspellen. Maak hiervan gebruik en kies heel bewust en rationeel voor een huisdier dat bij u en uw levensstijl past. Er is niets zo vervelend dan wanneer uw wensen en de noden van uw dier niet overeenkomen.

Hier vindt u voor honden of voor katten per ras meer informatie over welke behoefden elk ras heeft. 

 

3. Rasgebonden afwijkingen

Ook over de gezondheid van uw toekomstige huisdier kunnen we, aan de hand van het ras, vaak al vrij veel voorspellen.

Honden- en kattenrassen zijn een product van de selectie die mensen door de jaren heen gemaakt hebben. Door steeds consequent te kiezen voor ouderdieren met bepaalde eigenschappen (bijvoorbeeld een kortere en plattere snoet of voor een langere rug) ontstaat er een groep van honden of katten die voldoen aan die specifieke eigenschappen, die we dan raskenmerken noemen. Die eigenschappen zijn door mensen gekozen, op basis van wat zij mooi, schattig of praktisch vonden, of op basis van wat goed in de markt ligt. Echter, die eigenschappen zijn niet altijd het meest praktisch of gezond voor het dier. Honden en katten met bijvoorbeeld een korte, platte snoet, hebben haast altijd erge ademhalingsmoeilijkheden en ontstekingen tussen hun huidplooien. En honden met een lange rug lopen heel veel risico om hernia’s te ontwikkelen met hevige pijn tot zelfs verlamming tot gevolg. Zo zijn er tal van voorbeelden van raseigenschappen die ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het comfort van het dier. Hou hiermee zeker rekening als u zoekt naar een geschikt ras.  

Daarnaast zijn er ook ziektes en aandoeningen die niet rechtstreeks te maken hebben met de uiterlijke kenmerken van een bepaald ras, maar door de jaren heen ‘per ongeluk’ het ras zijn ingeslopen. Zo denken we bijvoorbeeld aan hartafwijkingen bij de Cavalier King Charles spaniël, oogafwijkingen bij de collies, verhoogde gevoeligheid voor epilepsie bij boxers of verhoogde gevoeligheid voor kankers bij berner sennenhonden.  

U kan op volgende website per ras ziekten en aangeboren afwijkingen terugvinden: 

Sommige van deze aandoeningen kunnen door fokkers worden gescreend, om zo te vermijden dat er wordt gekweekt met dieren die deze aandoeningen kunnen doorgeven aan hun nakomelingen. Fokkers laten dan via bepaalde onderzoeken de ouderdieren testen op de genetische aandoeningen waar dat specifieke ras gevoelig voor is. Dit kan doormiddel van genetische testen op bijvoorbeeld bloed, maar ook door röntgenfoto’s te laten maken van de gewrichten of door specifieke onderzoeken te laten uitvoeren door bijvoorbeeld een oog- of hartspecialist. Een goede fokker laat de nodige testen uitvoeren op zijn kweekdieren en is volledig transparant over de uitslagen hiervan.

 

4.  Ziekteverzekering

Meer en meer huisdiereigenaars in België sluiten tegenwoordig een ziekteverzekering af om de dierenartskosten te dekken als hun hond of kat ziek zou worden. De verzekeraar betaalt dan gedeeltelijk de kosten terug van consultaties, onderzoeken, medicijnen en operaties. Zeker met de stijgende prijzen, kan dit een enorme verademing zijn als uw dier ernstig ziek of gekwetst is. 

In België zijn er voorlopig nog maar drie verzekeringsmaatschappijen die zulke formules voor honden aanbieden: Corona Direct, SantéVet en Figo. Als u overweegt om een ziekteverzekering af te sluiten voor uw hond, raden wij u aan om beide verzekeraars goed tegen elkaar af te wegen en zelf te onderzoeken welk van beiden het beste bij u en uw hond zou passen. Lees steeds goed de kleine lettertjes na en controleer of er bepaalde aandoeningen worden uitgesloten bij het ras van uw hond. Hou er bovendien rekening mee dat een verzekering best wordt afgesloten als uw dier nog jong is, aangezien reeds opgelopen ziektes of kwetsuren niet met terugwerkende kracht kunnen worden verzekerd en een oudere hond verzekeren altijd duurder is. 

Voor katten kan ook een ziekteverzekering worden afgesloten. Dit kan bij SantéVet en Figo

 

Moest u nog vragen hebben, aarzal dan niet om ons te contacteren. 

Veel succes! 

Het Eversbos team


Terug naar info