Overlijden & Euthanasie


Overlijden & Euthanasie

Meer en meer beschouwen eigenaars hun huisdier als een echt lid van hun gezin. Daarom is het zo moeilijk om hen te zien ouder worden of doodgaan.

Sterft je dier bij een ongeval of door een plotse ziekte, dan wordt je als eigenaar onverwacht met de dood geconfronteerd. Je hebt je niet kunnen voorbereiden op het verlies. Ook als er geen andere mogelijkheden meer zijn en je moet beslissen om je dier te laten inslapen, sta je voor een moeilijke periode. Misschien kan het helpen om op voorhand met je dierenarts te bespreken wat de mogelijkheden zijn en hoe de euthanasie zal verlopen. Wil je je dier aan huis laten inslapen of op de praktijk? Indien er kinderen zijn, willen ze dan bij de euthanasie aanwezig zijn? Hebben ze eventueel nog de mogelijkheid om achteraf nog afscheid te nemen? Zal het dier begraven of gecremeerd worden?

Wanneer kan euthanasie een oplossing zijn?
Kan je huisdier nog plezier beleven? Heeft hij of zij nog interesse voor de omgeving? Heeft hij of zij veel pijn? Bij het beantwoorden van deze vragen is het heel belangrijk dat we onze eigen opvattingen en angsten opzij zetten en enkel aan het belang van het dier te denken. Verlies van levenskwaliteit door een ongeneeslijke ziekte, hevige pijn, vergevorderde ouderdomszwakte, verlammingen waar operatief niet kan ingegrepen worden, omstandigheden die het houden van het dier onmogelijk maken zoals continu verlies van urine en stoelgang, agressie die niet behandeld kan worden,… kunnen een reden zijn om tot euthanasie over te gaan. Elk ziekteverloop is anders en zowel de aard en de ernst van de aandoening als de algemene conditie van het dier spelen een rol. Uiteindelijk kan alleen de eigenaar in overleg met zijn dierenarts beslissen of het leven van zijn dier nog de moeite waard is om geleefd te worden.

Wat gebeurt er met mijn overleden dier?
Na de dood van een huisdier heb je als eigenaar verschillende mogelijkheden, met elk hun kostprijs. Vraag hier op voorhand naar. Je kan beslissen om je overleden dier bij de dierenarts te laten, die het dan laat ophalen oor een erkende firma. Je kan ook kiezen voor een (individuele) crematie in een huisdierencrematorium. Het crematorium kan je dier bij ons ophalen of je kan het er zelf naartoe brengen. Als je wil, kan je ook bij de crematie aanwezig zijn. Begraven is een andere mogelijkheid. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden: in principe mag je enkel je eigen dier begraven in je tuin als het minder weegt dan 10kg én op voorwaarde dat het politiereglement van je gemeente dit niet verbiedt.


Bekijk meer diensten