Fokbegeleiding


Fokbegeleiding

In onze praktijk begeleiden we zowel gelegenheidsfokkers als professionele fokkers, waarbij we ons focussen op de verschillende stadia in het fokproces.

In de eerste fase helpen we u bij de screening van uw fokdieren, zodat u zeker bent dat u enkel kweekt met gezonde dieren.

Als de tijd rijp is gaan we aan de hand van een progesteronbepaling in het bloed, gecombineerd met een microscopisch onderzoek van een vaginaal uitstrijkje, kunnen we de ideale dekdatum proberen vast te leggen. Dit is belangrijk wanneer de reu niet continu ter beschikking is, of wanneer kunstmatige inseminatie noodzakelijk blijkt.

Om de dracht vast te stellen kan vanaf dag 28 echografie worden uitgevoerd. Naar het einde van de dracht toe kunnen eventueel röntgenfoto’s genomen worden om het aantal puppy’s/kittens te bepalen.

Bij de geboorte kunnen er ook onverwachte problemen optreden. In sommige gevallen dient er een keizersnede te worden uitgevoerd. Hiervoor kan u steeds terecht op de wachtdienst.

Kort na de geboorte worden de puppy’s/kittens gecontroleerd om afwijkingen op te sporen en worden de moederdieren opgevolgd. Als ze iets ouder zijn kunnen ze voor de eerste keer gevaccineerd en gechipt worden.


Bekijk meer diensten